10 puncte slabe pentru un interviu de angajare

donn
donn
Află ce slăbiciuni poți menționa într-o interviu de muncă în 2023. Tot ce trebuie să știi pentru ca interviul să-ți aducă beneficii și să se încheie în cea mai bună manieră. ✓ Exemple de slăbiciuni

Ești în mijlocul unui interviu de muncă și interlocutorul tău întreabă brusc: “Care este cea mai mare slăbiciune a ta?” Știi că trebuie să răspunzi rapid, inteligent și, mai mult decât atât, să nu lași ca aceasta să afecteze candidatura ta. Și, într-adevăr, așa trebuie să faci. Hai să vedem.

Deși poate părea contradictoriu, este recomandat să menționezi slăbiciuni legate de domeniul de activitate într-o astfel de situație. Da, așa cum ai auzit, și asta din două motive:

  • Primul motiv este că recrutorii sunt interesați de onestitate. Chiar dacă încearcă să o ascundă, în majoritatea cazurilor, ei știu când un candidat omită informații sau chiar minte.
  • Al doilea motiv este că va fi necesar să demonstrezi disponibilitatea de a te îmbunătăți în fiecare aspect aplicabil la locul de muncă.
  • Trebuie să fii foarte atent la acest punct, deoarece este important să găsești o slăbiciune care se potrivește cu locul de muncă în cauză și, în același timp, să nu fie un motiv care afectează aspectul esențial al muncii de realizat.

Prin urmare, întotdeauna va fi convenabil să menționezi slăbiciuni legate de aspecte secundare ale locului de muncă, dar ai grijă, asta nu înseamnă că acestea sunt mai puțin importante.

Slăbiciuni de menționat într-un interviu de muncă


Mai jos, câteva exemple de slăbiciuni frecvente pe care le poți menționa într-un interviu de muncă.

Sunt nerăbdător

  • Nerăbdarea poate însemna că ești o persoană productivă, care își atinge obiectivele pe termen scurt. Pe de altă parte, poate însemna și că lucrările tale nu sunt destul de precise. Cu toate acestea, este important să subliniezi faptul că, în ciuda nerăbdării tale, ești întotdeauna deschis să te dezvolți și să devii un profesionist excelent.


Dacă aplici pentru un loc de muncă în domeniul serviciilor pentru clienți și te consideri o persoană nerăbdătoare, atunci poate că acesta nu este cel mai potrivit loc de muncă pentru tine.

  • Mi-e greu să vorbesc în public Fiind timid sau introvertit nu trebuie privit ca ceva negativ. Dacă aplici pentru un loc de muncă în care trebuie să participi periodic la întâlniri sau audituri pentru a discuta sau analiza anumite aspecte ale muncii, este important să arăți dorința de a depăși această bariieră a anxietății.

Aceasta este o slăbiciune care se aplică în mai multe domenii de activitate și, cu excepția cazului în care este un post de animator, de obicei nu afectează direct munca în sine.

  • Uneori nu gestionez frustrarea în mod adecvat
  • Această slăbiciune poate fi un cuțit cu două tăișuri dacă răspunsul nu este formulat corespunzător. Pe de o parte, poate însemna că ești un profesionist bun care își dă tot interesul, iar pe de altă parte, poate indica faptul că nu știi să-ți gestionezi emoțiile.


Trebuie să subliniezi că acest aspect se datorează doar aspectelor practice legate de locul de muncă. În caz contrar, recrutorul poate considera că ai o personalitate agresivă, ceea ce ar putea afecta imediat procesul de selecție.

Am lipsă de aptitudini de lider

  • Lipsa abilităților de leadership poate avea multiple cauze. Poate să nu te încadrezi în profilul profesional cerut sau pur și simplu postul tău nu necesită calități de lider. Dar a fi lider înseamnă mai mult decât să gestionezi un grup de oameni. Adesea, are legătură cu luarea deciziilor sau delegarea sarcinilor, dacă este cazul.


Acestea sunt aspecte pur practice pe care, odată ce începi să le aplici zilnic în munca ta, se vor transforma într-o adevărată forță într-un timp mai scurt decât crezi.

Nu am suficientă experiență

  • Aceasta este o slăbiciune a cărei răspuns trebuie formulat cu mare atenție. La ce fel de experiență te referi? Este important să te întrebi pe tine însuți. În niciun caz să nu spui că nu ai experiență în aspectele menționate în anunțul de angajare. Poți spune, de exemplu, că ai cunoștințe în anumite programe sau software-uri, că nu ești expert, dar că dorești să te perfecționezi.


Recrutorul va obține astfel o imagine mai completă a profilului tău și, în consecință, te va considera un bun candidat pentru viitor.

Uneori întârzie finalizarea lucrărilor


Există multe moduri de a spune că suferi de procrastinare. Recrutorii știu acest lucru foarte bine și există metode eficiente pentru a scăpa de acest obicei nedorit.

Este important să te concentrezi pe motivele pentru care întârzie finalizarea lucrărilor sau de ce pierzi timpul cu lucruri nerelevante. Este posibil ca această neîndeplinire a termenelor să se datoreze unei sarcini care necesită efort mental și/sau fizic considerabil. În acest sens, ar fi benefic să menționezi că ești deschis să înveți să lucrezi într-un mod care să faciliteze concentrarea.

Mi-e greu să observ erorile în munca mea

  • Lipsa autocritică nu trebuie luată în glumă. Aceasta poate ascunde slăbiciuni care ar putea fi mai benefice pentru candidatura ta.


Dacă într-adevăr îți este dificil să observi erori și să fii critic cu munca ta, trebuie să exprimi acest lucru cu modestie și cu dorința de a scăpa de această obișnuință. În caz contrar, recrutorul te poate considera o persoană arogantă și puțin receptivă.

Abilități de multitasking…

  • Sau chiar polivalent, multifuncțional… fiecare persoană folosește termeni diferiți pentru a descrie capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp. Care este problema cu asta? Că la final nu reușești să respecte termenele stabilite și mintea ta este un adevărat cuib de informații care nu te va duce într-o direcție bună.


Este important să arăți dorința de a fi organizat, de a-ți gestiona timpul și de a te concentra pe sarcinile prioritare.

“Uneori sunt prea sensibil”

  • Mulți cred că în mediul de lucru trebuie să ai o atitudine de oțel, dar această percepție a suferit o schimbare semnificativă. Cu toate acestea, este important să menții un echilibru între sensibilitate și fermitate, mai ales dacă munca ta o solicită. Recrutorul poate vedea acest aspect ca o aptitudine, deoarece este legată de inteligența emoțională, care ocupă un loc important în lista de abilități solicitate de companii.


Trebuie să fii atent să nu spui că ești sensibil până la lacrimi, deoarece acest lucru poate fi considerat un dezavantaj.

Mi-e greu să respect ordinele

  • Poți avea dificultăți în a respecta ordinele din cauza uitării, a considerării că ai o personalitate puternică sau pur și simplu pentru că nu îți place să primești ordine. Indiferent de motiv, este important să dezvolți toleranța și, în unele cazuri, abilitatea de a lucra sub presiune.

Trebuie să arăți disponibilitatea de a-ți îmbunătăți acest aspect, deoarece recrutorii vor alege întotdeauna un candidat care înțelege Existența unei structuri ierarhice în domeniul profesional.

  1. Este important să demonstrezi că înțelegi și apreciezi necesitatea unei ierarhii într-un mediu de lucru. Chiar dacă îți este dificil să accepți ordinele sau să te supui autorității, arată-ți deschiderea și flexibilitatea în a te adapta la cerințele și procedurile stabilite de companie. Recrutorii caută candidați care pot lucra eficient într-un context organizat și pot colabora într-o echipă, respectând rolurile și responsabilitățile fiecăruia.
  2. În timpul interviului, asigură-te că evidențiezi faptul că înveți din experiență și că îți dorești să te dezvolți în direcția de a deveni mai eficient în gestionarea sarcinilor și a cerințelor ierarhice.
  3. În final, reamintește-ți că aceste exemple de slăbiciuni sunt orientative și că este important să le adaptezi la profilul și cerințele postului pentru care aplici. Concentrează-te pe cum poți transforma aceste slăbiciuni în puncte de dezvoltare și creștere personală, arătând totodată angajamentul tău față de evoluția profesională și dorința de a te îmbunătăți în domeniul respectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *